Wandelroutes langs vestingsteden
De vorige editie van het Van Dal mannenmode magazine liet al het een en ander zien van interessante plekken in Nederland. Daar willen we nu wat dieper op ingaan door vermakelijke wandelroutes in vestingsteden uit te stippelen. Zoals fervent wandelaar Jaap de Ruiter mooi zegt: “Wandelen is even alles laten lopen.” Maar wat is nou precies een vestingstad?
Wat is een vestingstad?
Een vestingstad draait om verdediging. Vroeger, toen vijanden Nederlandse steden probeerden binnen te dringen, werden veel plekken dan ook op verdediging gebouwd. Om deze vijanden zoveel mogelijk tegen te houden zijn vestingsteden meestal ingericht in een ster-vorm met uitstekende bastions. Hierdoor kon de vijand makkelijk gezien worden. Een vestingstad is vaak te kenmerken met wallen met poorten, kanonnen en grachten. Ook zijn er in vestingsteden meestal een waterpomp en een arsenaal te vinden, waar vroeger de wapenopslag was.
Een teug historie
Wandelroutes langs en door vestingsteden lenen zich niet alleen voor een teug frisse lucht, maar ook voor een teug historie. De vestingsteden dateren van de 15e tot de 18e eeuw en hebben daarom elk een rijke historie. De oude overblijfselen van stadsinrichtingen zorgen ervoor dat geen enkele wandelroute hetzelfde is. U zult bijvoorbeeld vaak monumentale gebouwen en historische standbeelden tegenkomen. Deze worden vaak verduidelijkt met een informatiebordje van de ANWB. Van Dal mannenmode geeft u graag suggesties voor de leukste wandelroutes die u in uw vrije tijd kunt doen.