Winkeltas
Categorieën
Filters
Snelle levering op werkdagen Altijd 30 dagen bedenktijd Prettig & veilig achteraf betalenWandelroutes langs vestingsteden

De vorige editie van het Van Dal mannenmode magazine liet al het een en ander zien van interessante plekken in Nederland. Daar willen we nu wat dieper op ingaan door vermakelijke wandelroutes in vestingsteden uit te stippelen. Zoals fervent wandelaar Jaap de Ruiter mooi zegt: “Wandelen is even alles laten lopen.” Maar wat is nou precies een vestingstad?  

Wat is een vestingstad?
Een vestingstad draait om verdediging. Vroeger, toen vijanden Nederlandse steden probeerden binnen te dringen, werden veel plekken dan ook op verdediging gebouwd. Om deze vijanden zoveel mogelijk tegen te houden zijn vestingsteden meestal ingericht in een ster-vorm met uitstekende bastions. Hierdoor kon de vijand makkelijk gezien worden. Een vestingstad is vaak te kenmerken met wallen met poorten, kanonnen en grachten. Ook zijn er in vestingsteden meestal een waterpomp en een arsenaal te vinden, waar vroeger de wapenopslag was. Een teug historie
Wandelroutes langs en door vestingsteden lenen zich niet alleen voor een teug frisse lucht, maar ook voor een teug historie. De vestingsteden dateren van de 15e tot de 18e eeuw en hebben daarom elk een rijke historie. De oude overblijfselen van stadsinrichtingen zorgen ervoor dat geen enkele wandelroute hetzelfde is. U zult bijvoorbeeld vaak monumentale gebouwen en historische standbeelden tegenkomen. Deze worden vaak verduidelijkt met een informatiebordje van de ANWB. Van Dal mannenmode geeft u graag suggesties voor de leukste wandelroutes die u in uw vrije tijd kunt doen.


Naarden (Noord-Holland)

Op 20 kilometer zuidoostelijke afstand van Amsterdam ligt de ster-vormige vestingstad Naarden. Deze stad is onderdeel van ’t Gooi – een landstreek in Noord-Holland. Het is een van de beter onderhouden vestingsteden die Nederland rijk is en mede daarom een absolute aanrader om er eens te wandelen. Als u start aan de Burgemeester M. P. van Wettumweg, waar ook parkeerruimte is, wandelt u direct over de eeuwenoude verdedigingswerken. Hier vindt u een Oorlogsmonument. Aan uw rechterzijde ligt Het Nederlands Vestingmuseum waarna u in een ovaal door de binnenstad loopt. De Utrechtse Poort mag u niet missen en het houten plafond van de Grote Kerk is een lust voor het oog. Het laat zien dat er zorgvuldig aandacht is besteed aan de bouw alsmede het onderhoud ervan.

Heusden (Noord-Brabant)

Op de rand van Noord-Brabant, tegen Gelderland aan, ligt Heusden. Dit kleine vestingstadje is onder andere belegerd en verwoest door de Spanjaarden, getroffen door de pest en bijna in as gelegd door een grote brand. Dat wilt niet zeggen dat de stad voortleeft in sombere sferen, integendeel, het bloeit historie! Als u de Nieuwe Maasdijk afrijdt die uitmondt in de Tramhaven, slingert u als het ware Heusden binnen. Om de hoek van de stadswallen vindt u een ruime parkeerplaats welke tegen de jachthaven ligt. Wanneer u de hoekse Wijkse Poort voorbijgaat, kunt u links aanhouden om via de geplaveide straatjes de Vismarkt te bereiken. Hier staat een tal van eigenzinnige winkeltjes, bourgondische cafés en de uit Lommel afkomstige Standerdmolen. Bij deze molen draait de molenkast om een zware, verticale balk.

Harderwijk (Gelderland)

De in 1231 ontstane vesting Harderwijk is zowel een vestingstad als een visstad als een Hanzestad. Via het zogeheten Hanzenetwerk hebben deze collectief gekozen Hanzesteden een verbinding met elkaar, wat zelfs reikt tot Scandinavië, Polen en Portugal. Hanzesteden zijn belangrijk voor handel, omdat er via transport over zee en rivier vanalles wordt verhandeld, zoals zout, vis, bier, wijn en bijenwas. Anders dan eerder genoemde vestingsteden heeft Harderwijk een langwerpige vorm en grotere wegen. Tegenover Molen De Hoop ligt een grote parkeerplaats vanwaar u een mooi startpunt voor uw wandeling heeft. Via de ophaalbrug steekt u het water van de haven over waarlangs u richting het Dolfinarium kunt lopen. Als u vanaf daar de weg langs het water volgt komt u uit bij StrandEiland Harderwijk. Ideaal voor als de warmere temperaturen weer in het land zijn.

Vlissingen (Zeeland)
Als u vandaag de dag door Vlissingen wandelt is het moeilijk voor te stellen dat de vestingstad twee eeuwen geleden door keizer Napoleon werd bestuurd. Toch is dat zo! Start uw wandelroute vanaf het treinstation of de daarbij gelegen P+R parkeerplaats en steek de Binnenhaven over in zuidelijke richting. Vervolg uw route over de Piet Heinkade en vang een glimp op van de Oostbeer – een van de vestingwerken uit het Napoleon-tijdperk die nog niet gesloopt is. De serene sfeer langs het water brengt u volledig tot rust. Het niet te missen standbeeld van Michiel de Ruyter buigt het pad naar de geliefde boulevard. Hier bevindt zich de Westbeer, evenals talloze eetgelegenheden en het strand. Even uitwaaien was nog nooit zo gezellig!

Valkenburg (Limburg)

Het zuiden van het land staat bekend om de eigenzinnige plekken en heuvelachtige landschappen. Valkenburg is zo’n plek. De oudste vermelding van deze vestingstad dateert uit het jaar 1041. Een leuk startpunt is het treinstation. Dit unieke treinstation is gelegen aan de Spoorlaan en heeft het oudste stationsgebouw van Nederland. Het is ontworpen door Jacobus Enschedé en opende in 1853. Vooral het stenen reliëf aan de bovenzijde is een kenmerkend aangezicht. Baan uw weg in zuidelijke richting en kijk vooral veel om u heen. Er zijn talloze muurschilderingen, grotten en andere interessante aspecten van de stad te zien. U kunt Valkenburg niet verlaten voordat u de Kasteelruïne exploreert. Deze 11e-eeuwse constructie was het enige kasteel in Nederland dat op een bergtop stond. Zo geniet u van het indrukwekkende uitzicht over de skyline van de stad. Iets zuidelijker vindt u AGOGO Valkenburg, de alom geliefde rodelbaan waar jong en oud terecht kan voor een snel avontuur.

Voor een compleet nieuwe omgeving hoeft u niet naar het buitenland te gaan. Nederland heeft meer te bieden dan u op eerste indruk zou denken, zowel voor uzelf als voor uw vrienden of gezin. Bewegen is hartstikke gezond en we raden u dan ook aan om aan het einde van uw wandeltocht de stappenteller op uw telefoon te checken. Voor u het weet heeft u uw gratis fitnesssessie al voltooid!

Schrijf je direct in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste acties

  • Snelle levering op werkdagen
  • Altijd 30 dagen bedenktijd
  • Prettig & veilig achteraf betalen